Home

Nat04bar.gif (1355 bytes)

Cécé Koly

cecececile.jpg (14015 bytes)

Copyright Cecile Quenum

 

Wie is Cécé Koly ?

Cécé Koly is een professionele muzikant die zijn opleiding heeft gehad in het Westafrikaanse land Guinée. Van dat land is Conakry de hoofdstad.

Hij komt uit het bosrijke zuiden van Guinée uit de stad Nzérékoré.  Als jongeling begeleidde hij al zijn oom met percussie-instrumenten. Zijn oom was beroemd als Ngoni-speler.

Cécé Koly heeft een jarenlange ervaring als danser, bespeler van snaarinstrumenten en als percussionist.

Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste perioden uit zijn carrière:

Van 1970 tot 1975 was hij lid van het "Ballet Federal de Nzerekore". Hij was daarin danser en percussionist.

In die jaren was hij tegelijkertijd ook nog bassist en bandleider van de "Zali Band".

Van 1976 tot 1978 studeerde hij in Abidjan (Ivoorkust) aan het "Institute des Arts" waar hij een opleiding tot acteur volgde.

Bezig met spelen op de Ngolo Ngoni.

In 1978 richtte hij samen met enkele anderen het "Ensemble Kotéba d'Abidjan" op. Daarin was hij doun-doun speler, acteur en komiek. Met deze groep reisde hij over de hele wereld. In 1988 trad Oumar Dioubaté als Djembéspeler tot die groep toe.

In 1993, dus na vijftien jaar de basis gevormd te hebben van dit ensemble, vetrok hij samen met ondermeer Oumar Dioubaté naar Nederland.

Hier maakte hij deel uit van "Fatala" en later van "Africa Soli".  Inmiddels maakt Cécé  ook deel uit van het fameuze ensemble Sewa Kan dat geleid wordt door de wereldberoemde en inspirerende Mamady Keïta.  Erg belangrijk zijn zijn bijzondere capaciteiten om leuke Workshops en lessen te geven ! Meer info over de percussiescholen wereldwijd van Mamady Keïta

Van 2000 tot 2003 gaf hij enkele jaren samen met Gerard van Dijk lessen in het bespelen van de Doun-doun. Inmiddels is hij dat in heel Europa gaan doen.

In 2005 heeft hij zijn woonplaats Nijmegen verlaten en is in Spanje terechtgekomen.

 

Zijn lessen

cecebuitenalleen.JPG (51643 bytes) Centraal in de lessen en workshops staan de ritmes die op de verschillende instrumenten gespeeld dienen te worden op respectievelijk de Dununba, de Sangbang en de Kenkeni. Alle drie horen ze tot de bastrommels. Deze instrumenten zijn elk voorzien van een eigen bel ("Kenken"). Door het met stokken bespelen van deze instrumenten ontstaat een fascinerende en warme polyritmiek. In een orkest wordt de "groove" die daardoor ontstaat aangevuld door zangers en spelers op djembé, balafoon en krin. Met de op de bastrommels gebonden bel, die met de linkerhand gespeeld wordt, houden de bastrommelspelers elkaar en de anderen strak in de maat. Met de rechterhand wordt de trommel geslagen in het ritme van de bel, maar niet op elke belslag. De Afrikaanse percussiemuziek wordt door deze bastrommels en hoge bellen fraaier, voller en vooral veel oorspronkelijker.

 

 

 

workshopbuiten.JPG (58780 bytes) Tijdens de lessen worden de verschillende ritmes en tegen-ritmes aangeleerd. Er wordt direct doelgericht gewerkt; dat wil zeggen het samenspelen in een groep. Vaak zal er dan ook een djembé bij aanwezig zijn, hoewel dit zeker geen noodzaak is. De moeilijkheidsgraad wordt geleidelijk opgebouwd: Vanaf beginnersniveau steeds een stapje verder.

Spelers die sneller vorderen krijgen de moeilijkste ritmes van een thema te spelen of leren bepaalde variaties. Ook wordt er vaak gezongen. Heel belangrijk voor Cécé is dat de les in een prettige en ontspannen sfeer verloopt. Hierdoor is elke les een lichamelijke en geestelijke in-, maar tegelijkertijd ook zeker ontspanning ! Tijdens de lessen is er aandacht voor de oorsprong en achtergrond van elk nummer dat men leert spelen.

Naast jaarlijkse Workshops in ondermeer België, Frankrijk, Oostenrijk en Japan gaf Cécé les in Nederlandse steden in het bespelen van Dununba, Sangban, Kenkeni en Krin. Gerard van Dijk begon in  Nijmegen doun-doun lessen te geven. Later deed hij dit samen met Cécé. Nu (2021) woont hij in Oost Spanje en geeft van daaruit zijn workshops en lessen.

 

Ook beheerst Cécé een aantal andere percussie-instrumenten zoals de Krin. Hij kan een groep begeleiden bij de podiumpresentatie. Op verzoek kunnen (eventueel samen met andere leraren) complete Workshops georganiseerd worden met naast dununba, sangbang en kenkeni lessen, ook djembé en/of dans. Maar ook een workshop van Cécé alleen wordt geheid een groot succes.  Via de percussieschool van Mamady Keïta in Brussel TAM TAM Mandingue kan eventueel contact met hem gezocht worden.  Inmiddels (2004) is Cécé met stille trom naar Spanje vertrokken.. 

cecengonioptredencom.JPG (60516 bytes)

 

cececd.JPG (136134 bytes) Wie Cécé Koly en zijn medebandleden van SEWA KAN wil horen kan bijvoorbeeld op Spotify terecht alwaar hij op een hele trits CD's van Sewa Kan te horen is.

 

Klik op de woorden voor meer informatie over:

Copyright: Inisoft, Gerard P.J.P. van Dijk 2015