Home   

Nat10bar.gif (324 bytes)

Afrikaanse Dansles van

Diny van den Oever

 

Wie is Diny van den Oever ?

Diny van den Oever geeft kursussen en workshops en presentaties Afrikaanse dans. Verder organiseert ze dansavonden. Zelf is ze sinds 1981 intensief bezig met Afrikaanse dans. Ze heeft 10 jaar les gehad van E.G. Cissé, danser, choreograaf en muzikant uit Guinée en daarnaast van andere docenten. Ze volgde ook kursussen dansexpressie, jazz ballet, moderne dans en salsa dans. Ze maakte twee studiereizen naar Togo, Ghana, Guinée, Mali en Senegal. Door zelfstudie en door de ontwikkelingen op het gebied van Afrikaanse dans en cultuur op de voet te volgen heeft ze haar kennis verder uitgebreid. Sinds 1986 geeft ze Afrikaanse danslessen aan volwassenen, kinderen, jongeren en gehandicapten. Vaak in het Afrika museum in Berg en Dal, maar ook op balletscholen, basisscholen en instellingen. Bij de lessen en Workshops wordt zowel gebruik gemaakt van moderne Afrikaanse muziek als van authentieke opnames.

Hoe geeft ze les ?

Haar lessen worden gekenmerkt door een voor alle leeftijdsgroepen en niveaus verantwoorde opbouw en struktuur. Er wordt ruim tijd uitgetrokken voor een goede warming-up en basistraining in danspassen. Vervolgens wordt een dans (verder) ingestudeerd. Indien er tijd over is worden "oude" dansen gerepeteerd en wordt er solo gedanst. De les wordt afgesloten met een cooling-down.

Het plezier in het dansen en bewegen staat voorop !

Waar geeft ze les ?

Momenteel geeft ze cursussen Afrikaanse dans in:

dinyworkshopvrolijk.JPG (1337035 bytes) Workshops geeft ze in:
  • Afrika museum te Berg en Dal
  • Op aanvraag op scholen, instellingen en bedrijven

 

Dans- en muziekpresentaties

De danspresentaties worden verzorgd door "Dansgroep Diny". Deze dansgroep bestaat uit een selektie van Diny's studenten.

Afro Roots Party

Diny van den Oever organiseerde samen met anderen, de zeer swingende en ook door Afrikanen druk bezochte "Afro Roots Party". De Afro Roots parties werden vanaf 2003 tot eind 2006 in danscentrum Wanders gehouden. Daarvoor zes jaar lang in centrum O-42. Het waren swingavonden waar Afrikaanse muziek zoals soukous, high-life, mbalax en rai gedraaid werd. Ook muziek die zijn wortels in Afrika heeft zoals zouk, reggae, salsa, merengue, dance hall en bubbling kregen de ruimte. Per januari 2007 gestopt.

Meer over Afrikaanse dans

Afrikaanse dans is een verzamelnaam van dansen afkomstig uit Zwart-Afrika, dus de landen ten zuiden van de Sahara. De naam Afrikaanse dans is eigenlijk een te algemeen begrip. Het wordt gebruikt om een dansstijl aan te geven terwijl het eigenlijk alleen maar aangeeft waar de dansen vandaan komen. De dansen van de verschillende volkeren in Afrika hebben vele overeenkomsten maar er zijn tegelijkertijd grote verschillen.

In de danslessen gaat Diny van de overeenkomsten uit. Nader te noemen als ritmische muziek en ritmische bewegingen, interactie met danser en muzikant en danser en danser, basishouding, kring-en rijdansen, isolatietechnieken en expressie. Vele bewegingen zijn gebaseerd op bewegingen van dieren en handelingen. Dansen uit Guinée, Ghana, Mali, Senegal en andere landen worden ingestudeerd. Diny maakt ook eigen choreografiën.

Afrikaanse dans is energie en geeft energie. Het is ontspannend; het ontwikkelt je ritmegevoel en je leert nieuwe bewegingsmogelijkheden. Je coördinatievermogen ontwikkeld zich verder en conditie en souplesse worden verbeterd. Je danst alleen tussen anderen. Bij een improvisatiedans (solo) zal de groep je stimuleren tot een kortdurende vrije expressie waarbij je kunt toepassen wat je geleerd hebt.

Afrikaanse dans helpt je om met beide voeten op de grond te komen (en te blijven) staan !

Meer informatie ?

Bel 024-3450866 !

Of stuur een E-mail naar: Diny van den Oever.

Klik op de woorden voor meer informatie over:

Achtergronden van West Afrikaanse percussiemuziek

terug naar de bovenkant of naar de homepage

Copyright: Diny van den Oever & Gerard van Dijk 2015