Home

Nat10bar.gif (324 bytes)
Percussion Inibara

Percussion Inibara in samenstelling 1998 (eerste jaar van ons officiële bestaan)

 

Wat was..............

Wie waren..........

Wat deed...........

Percussion

Inibara ?

 

 

 

 

 

Wat was Percussion Inibara ?

Percussion Inibara bestond uit een groep percussionisten en dansers die muziek presenteerden gebaseerd op West-Afrikaanse traditionele percussiemuziek. Het Afrikaanse continent met zijn armoe en ellende maar ook met zijn spontaniteit, menselijkheid, veerkracht, brede glimlach en  muziek fascineerde ons. Afrika brengt de westerse mens dichter bij zijn essentie. De bandleden van Percussion Inibara zijn stuk voor stuk ooit gegrepen door de zeer rijke west-afrikaanse percussiemuziek. We waren daardoor in staat een fraai optreden te verzorgen dat de toeschouwer meevoerde naar andere sferen.

 

optredenworkshopBoxmeer.JPG (117540 bytes) Inibara begin 2000 Inibara (Uitspraak: Inibarra) betekent: "Dank je wel". We zouden die dank uit kunnen spreken voor de gelegenheid die wij kregen en krijgen van onze Guinéese leraren om in de broedplaats van de Afrikaanse percussie te kijken namelijk Guinée en de omringende landen zoals Sierra Leone, Liberia, Mali, Ivoorkust, Burkina Faso en Senegal. Percussion Inibara gaat terug naar de essentie van de West-Afrikaanse muziek; namelijk de ritmische patronen. Ritmische patronen die ontstaan wanneer de verschillende oorspronkelijke ritmes die wij op de diverse instrumenten spelen in elkaar grijpen en er een fascinerende cadans ontstaat. Ook melodisch krijg je daardoor muziek want trommels en bellen van verschillende afmetingen produceren tonen.
jokora.JPG (23545 bytes)

Jo Palonga op de Kora

De warme snel-ritmische klanken van de balafoon drukken een eigen melodisch stempel. Zo ontstaat per thema een onweerstaanbare "groove" waarop ook de moderne mens, toch gewend aan een hoop high-tech muziekinstrumenten, heerlijk kan dansen maar evengoed ook lekker ontspannen. Om dansers, toeschouwers en andere musici verder op te zwepen wordt de "groove" die de bastrommels (dununba, sangban en kenkeni) en djembé’s neerzetten aangekleed met kleinere percussie instrumenten en solo’s op djembé’s en zang. Voor de dansers betekent dit de ultieme stimulans om te laten zien wat ze kunnen; anderen uit te dagen en heerlijk feest te vieren.  De Kora of Afrikaanse harp is bij uitstek een poëtisch klinkend instrument; tijdens een optreden kunnen middels dit instrument rustpunten in worden gebouwd. Traditioneel kon dit instrument niet met trommels gecombineerd worden omdat de klank veel te zacht was. Met piezo-pickups kunnen dit soort instrumenten wel versterkt worden en worden ze met veel enthousiasme tegenwoordig geïntegreerd in Afrikaanse bands. Toumani Diabaté, Sona Jobarteh (Gambiaanse vrouw en dat is uniek!) zijn daar voorbeelden van.

 

Percussion Inibara bestond op zijn laatst uit de volgende musici en dansers:

Joe Palonga

Patrick Tromp

Gerard van Dijk

Bianca Gunsing

Henk de Jager

Lisette Alsters

balafoon, kora, djembé, douns, klein-percussie.

djembé, douns

douns, djembé, klein percussie, presentatie

douns, djembé

djembé

dans

 

Oud bandleden waren: Silvia Vos (djembé) , Nick Hubers (djembé), Marc Willems (dununba), Pieter Pennings (djembé), Abou Babacar (danser), Marcel Scheepsbouwer (danser), Diny van den Oever (dans), Miriam Koenen (dans), Sanne van Popta (dans), Fleur Dejong (djembé, kora), Stijn Berends (djembé), Peter Verwey (djembé) en Caroline van der Houwen (djembé en doun-doun). Zij allen hebben bij Inibara de inspiratie gevonden om zich verder te ontplooien in deze muziekstijl. Deze lijst is NIET compleet! Sorry ......

 

Wat deed Percussion Inibara ?

dinyworkshopvrolijk.JPG (1337035 bytes)

Boven: Dansworkshop Diny van den Oever tijdens een personeelsfeest

Wij verzorgden percussie-en dansoptredens bij bedrijfs- en familiefeesten (groot of klein), openingen en recepties en presentaties in instellingen.

Aanvulling met dansworkshop door een ervaren danslerares (Diny van den Oever) was mogelijk (heel leuk bij bijvoorbeeld personeelsfeesten).

Aanvulling met trommelworkshop was ook mogelijk.

 

 

groningenmiriamsannepatrick.JPG (22442 bytes)

Onder: Mirjam Koenen op het 1e djemboreefestival in Groningen

Percussion Inibara was winnaar van het percussieconcours dat op 30 augustus 1998 in het Afrika-museum in Berg en Dal werd gehouden !

Verder werd onze groep winnaar in het percussie concours dat op 21 november 1998 in Huize Maas in Groningen werd gehouden. Ex-bandlid Fleur Dejong werd daar tot beste djembespeler gekozen. Jo Palonga tot beste balafoonspeler.

Tijdens het West-Afrikaanse percussieconcours in Rotterdam op 3 juni 2001 genaamd "Bang the Drums" werd Inibara (zonder dansers) tweede.

 

 

 

   
 

Een Guinees tafereeltje met drummers en maskerdanser

Meer informatie en foto's over de bandleden en hun motivatie.

 Meer info: Gerard van Dijk   E-mail: gerardpvandijk@gmail.com

Copyright: Gerard P.J.P. van Dijk 2021