Home

Nat10bar.gif (324 bytes)

Jalli Lamin Kuyateh

Wie is Lamin Kuyateh

Wat doet Lamin Kuyateh

 

Meer Informatie

laminkleinzww10.JPG (22604 bytes)

 

Laminkleurgroot10.JPG (28717 bytes)

Lamin, spelend op een Bolon.

Wie is Lamin Kuyateh

Lamin Kuyateh is de oudste zoon uit een traditionele Mandingue griotfamilie. Zo leerde zijn vader hem al op zijn vijfde jaar kora te bespelen. De kora is een tokkelinstrument, opgebouwd uit een grote halve kalebas van ongeveer 50 cm doorsnede die bespannen is met een dierenvel. Er doorheen steekt een steel. Van boven naar beneden zijn tegen een kam 21 snaren gespannen. De kam drukt op het strak gespannen vel. Het geluid van de kora lijkt op dat van een harp of luit. De kora wordt daarom ook wel de Afrikaanse harp genoemd. Het geluid dat voortgebracht wordt is poëtisch en warm. De griot is van oorsprong diegene die de (ongeschreven !) geschiedenis doorgaf en de lof- en heldendichten zong. Verder trad hij op bij alle traditionele ceremonies, van geboorte tot begrafenis, van huwelijk tot besnijdenis. Daar gaf hij de waarden en normen door, bezong belangrijke mensen en gaf adviezen.

Maar langzamerhand verandert dit, zeker in Gambia. De griots zijn steeds meer geworden tot muzikanten die ook, samen met anderen, groepen gingen vormen. Dit heeft ook te maken met de moderne mogelijkheid om het prachtige spel op de kora uit te versterken. Zo heeft Lamin een aantal jaren gespeeld bij de beroemde groep Ifang Bondi, waarmee hij op vele grote Europese podia heeft gestaan.

Jalliya.JPG (118106 bytes)
Jarenlang werkte en woonde Lamin samen met verhalenverstelster Angèle Jorna

Wat doet Lamin Kuyateh

Nu woont Lamin Kuyateh in Nederland. Hij schrijft en componeert zijn eigen songs, die hij zingt naast de traditionele liederen, die hij een nieuw jasje heeft gegeven.

Behalve solo treedt hij ook op met zijn Jalliya Ensemble, een groep die hij geformeerd heeft met in Nederland wonende West-Afrikaanse griots. Al naar gelang de vraag spelen zij in grote of kleine formatie en kan de muziek variëren van melodieuze luistermuziek tot swingende dansmuziek. De andere instrumenten, die bespeeld worden in de groep zijn de bolombatu (bas), de balafoon (afrikaanse marimba), basgitaar en gitaar, die al lang geleden hun intrede hebben gedaan in de Afrikaanse muziek. Verder is er percussie aanwezig zoals djembé, sabar en doun-douns. Het is traditionele Afrikaanse muziek in een fris jasje, gespeeld door Westafrikanen in prachtige kostuums.

 

Educatief concert

Ook is een meer educatief concert mogelijk, waarin de betekenis en achtergronden van de griot, zijn liederen en instrumenten toegelicht worden.

Lamin geeft ook lessen in het bespelen van de Kora. Op de foto speelt Lamin samen met zo'n vijftien korastudenten in theater de Lindenberg in Nijmegen. guinessbook.JPG (23698 bytes)

 

 

 

 

laminjongzww10.JPG (25263 bytes)

Lamin in vroegere jaren

 

Meer informatie en boekingen:

Facebook: Jalli Lamin Kuyateh | Facebook

LinkedIn: (73) Lamin Kuyateh | LinkedIn

Mobiel: 0655894090

 

 

Lamin in Podium Witteman optredend met Fuse in 2018: https://www.youtube.com/watch?v=n1xqmtFCGwg

 

Klik op de woorden voor meer informatie over:

Copyright: Gerard P.J.P. van Dijk 2021