Home

Nat10bar.gif (324 bytes)

Oumar Dioubaté

Wie is Oumar Dioubaté ?

Zijn lessen

Meer informatie

Wie is Oumar Dioubaté ?

Oumar Dioubaté is een rasechte Djembéfola oftewel bespeler van de Djembé. Hij is opgegroeid in de cultuur waarin de Djembé als muziekinstrument centraal staat. Hij komt uit het dorp Douako uit de regio FARANA van het West-Afrikaanse land Guinée. Van dat land is Conakry de hoofdstad. Hij is opgegroeid met de muziek waarin hij nu les geeft en waarmee hij nu optreedt. Hij heeft een jarenlange ervaring en hij heeft bij diverse Afrikaanse ensembles gespeeld.

Image5.jpg (17903 bytes)

Om een indruk van zijn ervaring te geven volgen hier de belangrijkste perioden uit zijn carrière:

Met deze ensembles toerde hij de hele wereld rond ! In 1993 kwam hij naar Nederland. Hier speelde hij onder andere in "Fatala". Nu maakt hij vast deel uit van "Africa Soli". Ook is hij een gewaardeerd gastspeler in andere bands. Zo speelde hij een aantal malen in de Surinaams-Nederlands band "Fra Fra Sound". In 1998 richtte hij samen met een aantal andere topmuzikanten de groep Nimba op.

De Lessen

Oumar geeft les in Afrikaanse djembépercussie in diverse Nederlandse steden en op elk gewenst niveau. Daarnaast verzorgt hij Workshops in heel West-Europa. Ook kan hij behulpzaam zijn bij de aanschaf of reparatie van een Djembé of Doun-Doun. Tijdens de lessen worden vanuit een eenvoudige basistechniek verschillende ritmes en tegenritmes aangeleerd. Er is veel aandacht voor het ritmegevoel, de timing en het samenspelen in een groep. Op de foto is Oumar te zien terwijl hij leden van Percussion Inibara een solopartij leert van de Soli.

Image6.jpg (23784 bytes)

De moeilijkheidsgraad wordt geleidelijk opgebouwd: Vanaf beginnersniveau steeds een stapje verder. Zo mogelijk wordt het djembé spelen gecombineerd met de bastrommels Dununba, de Sangban en de Kenkeni. Het geheel van de muziek wordt daardoor fraaier, voller en vooral oorspronkelijker. Ook is er natuurlijk aandacht voor de oorsprong van deze muzieksoort. Elk nummer heeft zijn eigen specifieke achtergrond en ook dit aspect krijgt aandacht.

Informatie

Hij heeft in Guinée land aangekocht voor een nog op te richten cultureel centrum met hotelfaciliteiten. Veel meer over zijn turbulente leven in West-Afrika als muzikant vindt je op zijn website in een diepgaand interview uit 1999. Oumar vertelde mij zelf (Gerard van Dijk) ooit dat zijn moeder hem opdroeg het land (Guinée) te verlaten omdat hij zich te uitgesproken afzette tegen het regime. Zij was bang hem te verliezen ..... Daarmee was zijn ambitie om journalist te worden verleden tijd.

Voor meer informatie over Oumar's lessen en workshops bekijkt men zijn eigen website. Hij treedt eventueel op met zijn beste leerlingen onder de naam Baraden percussie. Hij werkt ook samen met Jambo Afrika. Oumar zelf is bereikbaar op 0614945827

Of stuur een E-mail naar: info@oumardioubate.com

Klik op de woorden voor meer informatie over:

Copyright: Inisoft, Gerard P.J.P. van Dijk 2015