Home

Nat10bar.gif (324 bytes)

Te koop

§  Luxe djembé- en doun-doun koord met Aramide kern en polyester mantel.

§  Djembé's

§  Doun-douns

§  Djembévellen (geit)

§  Doun-dounvellen (rund)

 

Luxe djembé- en doun-doun koord.

Koord, 4 mm, bestaande uit een mantel van rood-zwart gevlochten polyester met 24 vlechtingen. De kern bestaat uit Aramide 2000 vezel. Er wordt momenteel (2014) ook uiterlijk vergelijkbaar koord verkocht met Aramide kern maar met slechts een polypropyleen mantel. Polypropyleen is echter zeer rekbaar en is dus een slechte keuze in combinatie met een niet-rekbare kern. 

Ons zeer sterke maar niet onnodig dikke koord rijgt zeer soepel en snel. De Aramide 2000 kern zorgt voor een zeer hoge breuksterkte en, wat nog veel prettiger is, een minimale rek. De kleuren combineren fraai met hout. Het koord is speciaal gevlochten voor toepassingen op djembé's en doun-douns.

Aramide hoort bij de groep supersterke "rekvrije" vezels zoals Kevlar, Vectran, Dyneema en Twaron.

Aramide is alleen met een zeer scherp mes te snijden. Het is niet tot smelten te brengen. Men werkt een (scherp afgesneden) uiteinde af door met een aansteker de polyester mantel te smelten en vervolgens met een natte duim en wijsvinger snel het koord tussen de vingers te rollen.

Doordat het koord praktisch geen rek kent gaat het aanspannen van een instrument zeer effectief.  Het door de mantel naar buiten komen van Aramidevezels wordt bij dit koord op twee manieren tegengegaan: In de kern zit tevens naast een licht getwijnde vezel tevens een gevlochten koordje van Aramide. Verder is de mantel zeer dicht gevlochten (24 vlechtingen) waardoor de aramide vezels absoluut binnen in de kern blijven liggen. Dit hoge aantal vlechtingen zorgt er ook voor dat het koord uiterst soepel en dus zeer prettig te verwerken is. Ook na jaren ziet alles er nog als nieuw uit.

koordmooi.JPG (69406 bytes)

djembemooitouw.JPG (7228 bytes)

Ter illustratie: Het onder op de foto afgebeelde liggende koordje heeft al een breuksterkte van 125 kg. Hiermee zou men al een djembé op topspanning kunnen krijgen. Vergelijk dit met de dikte van de kern van het koord met rood-zwarte mantel erboven en het is duidelijk dat het rood-zwarte koord om zeer sterk koord gaat. De foto's ernaast tonen hoe mooi men er een djembé of bastrommel mee kan bespannen.

Voor meer info zie onderaan: Algemene info over koordmaterialen

 

kenkeni-eigen.JPG (70346 bytes)

 

Prijs € 0,95 per meter inclusief BTW.

Handel / grootverbruik: Voor rollen van 250 of 500 meter gelden speciale prijzen.

 

Daar komt bij:

Binnen Nederland tot 10 kg: € 6,95 verzend-en verpakkingskosten.

Rest Europa tot 2 kg: € 12,50

Buiten Europa tot 2 kg: € 21,00

Complete rol 500 m (>10 kg): Nederland € 12,50

Complete rol 500 m (>10 kg): Europa (meeste landen) tussen € 28,75 en € 39,25

Andere landen/continenten € 99,95   

 

Bestellen per telefoon: +31(0)481-434195

of

per E-mail: gerardpvandijk@gmail.com

 

Doun-douns, djembé's en vellen

Patrick Tromp kun je contacteren voor doun-douns, djembé's en vellen ! Hij geeft ook djembé en doun-doun lessen en workshops. Zijn e-Mail adres is patrick@trom.nl

 

Algemene info over koordmaterialen:

Materialen

Touwwerk heeft grote verschillen betreft constructie en gebruikte materialen. In de huidige touwen wordt gebruik gemaakt van:

  • Nylon (polyamide)
  • polypropileen
  • polyester
  • dyneema
  • spectra
  • aramide (Kevlar, Twaron)
  • Vectran
  • PBO (Zylon)

Een nylon lijn bevat veel rek, maar de breeksterkte neemt met 15% af indien de lijn nat wordt. Verder heeft de UV straling een verhardend effect op de lijn. Nylon wordt hoofdzakelijk gebruikt in landvasten.

Polypropileen wordt vaak gebruikt voor zogenaamde prijslandvasten, waarbij de landvast veel rek heeft. Het is een goedkoop materiaal, maar de kwaliteit is daar dan ook naar aangezien de lijn weinig weerstand tegen slijtage biedt. Een groot voordeel is dat de lijn blijft drijven.

Een Polyester lijn is wat prijziger, maar heeft een goede weerstand tegen slijtage. De lijn bevat een stuk minder rek dan b.v. nylon of polypropileen. Sommige constructies in polyester uitvoering zorgen voor een uitstekende landvast, welke soepel blijft en een redelijke rek heeft.

Polyester wordt ook zeer veel gebruikt voor lijnen welke weinig rek mogen hebben. Gevlochten polyester lijnen zijn een goede oplossing voor diverse trimlijnen en schoten. Indien men niet al te veel eisen stelt aan de rek van een val kan hier ook polyester voor gebruikt worden. Vooral voorgerekte polyester lijnen komen hiervoor in aanmerking. Zeilers die wat meer eisen stellen aan het minimaliseren van de rek in vallen en/of schoten komen al snel bij de dyneema/spectra lijnen terecht. De goede weerstand tegen slijtage van polyester wordt gebruikt door polyester als mantel te gebruiken bij dyneema/spectra/aramide/vectran/PBO lijnen.

Dyneema staat bijna gelijk aan Spectra. Dyneema is een handelsnaam van DSM, terwijl spectra door Honeywell wordt geproduceerd. De eigenschappen van dyneema lijnen (met meestal polyester mantel) zijn de zeer lage rek, zeer hoge breeksterkte en het zeer lage gewicht (dyneema drijft). De lijnen zijn ideaal voor gebruik als vallen, schoten, en trimlijnen welke niet mogen rekken.

Aramide wordt ook op de markt gebracht onder de namen Kevlar (handelsnaam van Dupont) en Twaron (Teijin company). Aramide lijnen vertonen weinig rek, en een hoge breeksterkte. Een eigenschap van aramide is dat de vezels niet smelten. Ze kunnen dus in brandwerende constructies gebruikt worden. Verder is aramide slecht bestand tegen UV straling. Door een ommanteling van polyester kan indringing van UV licht voorkomen worden. In de markt zien we dat aramide zo goed als geheel vervangen is door het goedkopere dyneema.

Vectran heeft bijna eenzelfde kleur als aramide, maar heeft een nog hogere breeksterkte. Een groot voordeel van vectran is dat dit materiaal bijna geen creep vertoont (Creep is een rek wat optreedt bij langdurige hoge belasting). Hierdoor is Vectran een ideale lijn om als bakstag te gebruiken. Het wordt ook wel gebruikt om verstaging van te maken, of bij de grotere wedstrijdschepen als vallen. Vectran is erg UV gevoelig, hierom is het onverstandig om de lijn zonder mantel te gebruiken.

PBO is de modernste vezel welke wordt gebruikt in touwen. Dit materiaal heeft zeer weinig rek, en heeft zo goed als geen last van creep. Een ideaal materiaal voor bakstagen, welke lange tijd onder hoge spanning staan. Een groot nadeel is echter de UV gevoeligheid, een lijn welke 24 uur onder een TL balk heeft gelegen verloor ongeveer 50% van zijn sterkte. De lijn mag dus nooit zonder mantel worden gebruikt.

 

 

Kern:

polyester

dyneema

aramide

vectran

PBO

rek (% bij breuk)

12%

3,5%

3,7%

3,3%

2,5%

creep

veel

veel

weinig

weinig

bijna geen

UV-bestendigheid

zeer goed

goed

slecht

slecht

zeer slecht

soort. massa

1,38

0,98

1,41

1,41

1,25

breeksterkte 8mm lijn

1448 kg

3265 kg

 *

2840 kg

4743 kg

breeksterkte 10mm lijn

2290 kg

4735 kg

 *

4400 kg

6946 kg

breeksterkte 12mm lijn

3078 kg

6615 kg

 *

6372 kg

9773 kg

smeltpunt

250°C

150°C

550°C

330°C

650°C

* Waardes niet exact bekend. Zijn vergelijkbaar met die van dyneema en vectran.

Ga naar de Service pagina voor meer informatie over het onderhouden en repareren van instrumenten.

Home